Πρόεδρος όλου του Σώματος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πρόεδρος  όλου του Σώματος

Το πρώτο στην ουσία Δημοτικό Συμβούλιο της νέας δημοτικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και θα είναι πενταετής, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη. Θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων και ο ορισμός των μελών διαφόρων επιτροπών του Δήμου.

Θα ξεκινήσω χαλαρά και με καλή διάθεση από την πρόεδρο του Σώματος κα Ισιδώρα Μπακάλου, η οποία θα πρέπει να γνωρίζει ότι στη θέση την οποία βρίσκεται είναι εκλεγμένη από τους συναδέλφους της δημοτικούς συμβούλους και δεν είναι διορισμένη από τον δήμαρχο. Εκπροσωπεί το σύνολο του Σώματος και θα πρέπει να είναι ισότιμη και δίκαιη απέναντι σ’ όλους τους συναδέλφους της. Διευθύνει τη συζήτηση τηρώντας τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν θελήσει να πάρει το λόγο για να εκφράσει την προσωπική της θέση σε κάποιο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έχει μεν αυτό το δικαίωμα, αλλά θα πρέπει να αφήσει την έδρα και να κατέβει στις θέσεις των δημοτικών συμβούλων.
Αν τηρήσει αυτά τα λίγα κατά τη θητεία της, τότε θα έχει πετύχει στο έργο της. Υπήρξαν πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το παρελθόν, οι οποίοι λειτούργησαν κυρίως ως μέλη της πλειοψηφίας παρά ως εκλεγμένοι πρόεδροι όλου του Σώματος.
Στην πρώτη της παρουσίαση η Ισιδώρα Μπάκαλου, στην προχθεσινή συνεδρίαση, μπορώ να πω ότι τα πήγε καλά εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Ήταν άστοχη, για παράδειγμα, η επιμονή της ότι θα πρέπει πρώτα η μείζονα αντιπολίτευση να εκλέξει επικεφαλής της παράταξης για να μπορεί στη συνέχεια να παίρνει πρώτη το λόγο. Μπορεί ο Κανονισμός να λέει αυτά αλλά υπάρχει και το εθιμικό δίκαιο, κυρία Πρόεδρε, που λόγω απειρίας δεν γνωρίζετε, και το οποίο λέει ότι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο Γαλάτσι πάντα ο λόγος δίνεται πρώτα στην αξιωματική αντιπολίτευση, είτε έχει είτε δεν έχει εκλέξει επικεφαλής.
Εξάλλου από τις εκλογές του 1998 και μετά, η μείζονα αντιπολίτευση βρίσκεται ακέφαλη γιατί ο ηττηθείς αρχηγός της την αφήνει στα κρύα του λουτρού και «την κάνει», όπως λέμε, με ελαφρά πηδηματάκια. Αυτό έκανε ο Γιώργος Αργυρός το 1998, ο Βασίλης Παπαδιονυσίου το 2002, ο Θόδωρος Τούντας (στη δεύτερη θητεία του ως αντιπολίτευση) και τελευταία ο Κυριάκος Τσίρος.
Μέχρι, λοιπόν, να εκλέξουν αρχηγό – που ίσως να μην γίνει ποτέ – θα πρέπει να παίρνουν δικαιωματικά πρώτοι το λόγο. Είναι που είναι ορφανά, μην τους φορτώνουμε κι άλλες στεναχώριες, κυρία Πρόεδρε.
Αυτά τα λίγα και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Γιώργος Μαρκόπουλος, Δήμαρχος: «Βάζω τελεία και παύλα. Δεν θα πω τίποτα για την προηγούμενη διοίκηση, εάν δεν προκληθώ.»
Γιάννης Μανιάτης, δημοτικός σύμβουλος: «Αν έχετε να πείτε κάτι, να το πείτε τώρα και χωρίς να προκληθείτε, κύριε Δήμαρχε!»
(Πολύ σωστά, κ. Δήμαρχε. Εάν έχετε βρει κάτι μεμπτό, θα πρέπει να το αναφέρετε και αν υπάρχουν παρανομήσαντες, να επιληφθεί η δικαιοσύνη. Έχω γράψει πρόσφατα, κ. Δήμαρχε, ότι έχετε υποχρέωση να καλέσετε ορκωτούς λογιστές να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο για να γνωρίζετε τί παραλαμβάνετε εσείς και για να μάθουν οι Γαλατσιώτες για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης. Όλα στο φως τώρα!)

Αν από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,
καθυστερούν να προσέλθουν ή απουσιάζουν
δημοτικοί σύμβουλοι, φανταστείτε τί έχει να γίνει
μετά από 2 ή 3 χρόνια.

Θαύμα! Θαύμα!

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε στην ώρα της! Ακριβώς 19:30. Όπως έγραφε η πρόσκληση.
Θα πρέπει, όμως, αυτό να τηρηθεί και στη συνέχεια των συνεδριάσεων και όχι να επαναληφθούν τα της προηγούμενης διοίκησης (Τσίρου) που πάντα οι συνεδριάσεις ξεκινούσαν με καθυστέρηση από μισή έως μία ώρα.

Για εμάς, εδώ στον «Παλμό», έχει πραγματικό ενδιαφέρον – το ίδιο θέλω να πιστεύω και για εσάς – η ιστορική αναδρομή της εφημερίδας στα πριν από μια 20ετία γεγονότα της πόλης μας. Σε αυτό το φύλλο αναφερόμαστε στον προεκλογικό Σεπτέμβριο του 1994. Τον επόμενο μήνα, Οκτώβριο, είχαμε δημοτικές εκλογές στις οποίες είχαν λάβει μέρος τέσσερις συνδυασμοί με επικεφαλής τους Βασίλη Παπαδιονυσίου, Γιώργο Αργυρό, Μπάμπη Ασφή και Νίκο Λεβογιάννη. Αξίζει να δείτε τα συμβαίνοντα τότε καθώς και τα ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβουλών των τεσσάρων αυτών συνδυασμών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή